• Kategorie
  • Federica Buglioni - W kuchni z mamą i tatą

Jak nauczyć dzieci bezpieczeństwa, dobrych manier i zdrowego odżywiania

Brak towaru
42.30
Wpisz swój e-mail
Koszt przesyłki od 13.5
Odbiór osobisty (Częstochowa) 0
Kurier InPost 13.5
InPost Paczkomaty 24/7 13.5
Kurier InPost (Pobranie) 17.5
InPost Paczkomaty 24/7 (Pobranie) 17.5
Kurier DPD 18
Pocztex Kurier48 (Pobranie) 20
Pocztex Kurier48 20
Kurier DPD (Pobranie) 23
W magazynie podręcznym 0 szt.
Waga 0.337 kg
Domowa kuchnia to wyjątkowe laboratorium, w którym dzieci w wieku od 2 do 12 lat pod naszym pełnym miłości przewodnictwem mogą poznawać świat jedzenia i badać go wszystkimi zmysłami.

Wspólne gotowanie z dziećmi to nie tylko dobra zabawa i ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu. To przede wszystkim działanie o dużym znaczeniu wychowawczym i emocjonalnym. Przebywając w kuchni razem z dziećmi rodzice zyskują możliwość poznawania, obserwowania oraz odkrywania nowych aspektów osobowości własnych dzieci. Dzieci natomiast - uczestnicząc w przygotowywaniu posiłków - uczą się, eksperymentują, doświadczają, a przez co nabierają prawidłowych przyzwyczajeń w zakresie żywienia, sposobu zachowania przy stole oraz zasad bezpieczeństwa.

Poradnik dla rodziców w którym znajdziemy:
- opis przyborów kuchennych dostosowanych do dziecięcych rączek
- wskazówki jak zadbać o pozytywną atmosferę przy stole
- zestaw specjalnie opracowanych przepisów kulinarnych
- opis błędów jakich rodzice nie powinni popełniać
- elementarz dobrych manier
- zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni
- wskazówki jak zapobiegać wypadkom kuchennym
- informacje pomocne w rozwiązywaniu konfliktów

Kolorowe zdjęcia i ilustracje
Liczba stron 128
Format 170 x 245 mm
Oprawa twarda

Fragment:

W KUCHNI RĘKOMA, UMYSŁEM I SERCEM
Dobre powody do tego, aby gotować z dziećmi


Gotowanie jest dla dzieci sprawą poważną, jest piękną zabawą pozwalającą na dokonywanie interesujących odkryć, na zdobywanie umiejętności logicznych i zręcznościowych, na mierzenie się z własnymi siłami i na angażowanie się w działania wspólnie z rodzicami. W kuchni można posługiwać się wszystkimi zmysłami, czyli tak jak dzieci najbardziej lubią – można dotykać, obserwować, wąchać, smakować, słuchać. Ma się w kuchni do czynienia z różnie wyglądającymi, różnie pachnącymi i posiadającymi różną konsystencję składnikami, które są owocem kolejnych cykli naturalnych. Ma się w kuchni również do czynienia z reakcjami chemicznymi i fizycznymi, które wyglądają jak magia. Są tam smaki, które wybieramy w zgodzie z naszymi tradycjami, z naszymi wyborami etycznymi i politycznymi, z historią naszej cywilizacji. Dzieci mogą to wszystko odkrywać razem z nami, pomagając w przygotowywaniu prawdziwego jedzenia, codziennego i prostego. Jego przygotowywanie jest dużo bardziej interesujące niż pomoc przy zwyczajowych torcikach i przekąskach, z którymi zwykle pozwalamy im mieć do czynienia, pozbawiając je w ten sposób podstawowej wiedzy dotyczącej codziennego życia, tak jakby dzieci były w stanie robić coś jedynie dla zabawy czy na niby.

Dzieci wchodzą do kuchni z chęcią wystawienia samych siebie na próbę, z chęcią zmierzenia się z trudną czynnością, świadome ryzyka porażki. „Mogę spróbować? Ja chcę to zrobić!” Propozycja ta zasługuje na przyjęcie, ponieważ pogodna atmosfera domowej kuchni, nasze towarzystwo i nasze emocjonalne przewodnictwo są idealnym kontekstem do poznawania przyjemności wynika-jącej ze świadomości bycia przydatnym w działaniu robienia czegoś ważnego dla siebie i dla własnej rodziny, przezwyciężając przy tym drobne niepewności.




Spis treści:


Wstęp

W kuchni rękoma, umysłem i sercem

Atmosfera przy stole

Przybory ręczne i narzędzia kuchenne

- Maszyna do makaronu
- Praska do ziemniaków
- Łyżki i łyżeczki
- Miarki kuchenne i łopatki
- Cedzak, sitko i lejek
- Nożyczki i noże
- Foremki do wykrawania ciasta
- Radełka do cięcia ciasta
- Miski
- Moździerz kuchenny
- Waga
- Wyciskarka do cytrusów
- Deska do krojenia
- Tarka
- Przecieraki
- Blender
- Wałek
- Worek dekoratorski i szpryca
- Ubijaczka i trzepaczka
- Wirówka
Jak fajnie jest się brudzić, jak fajnie jest sprzątać

Ręce w cieście
Mleko i produkty nabiałowe
- Masło
- Jogurt i…
- Krem z sera ricotta
- Parmezan i inne sery

Z ryżem i mlekiem
- Ciasto ryżowe
- Z owocami

Z owocami
- Sałatki z owoców i świeże soki
- Nadziewane suszone owoce

Pszenica i mąka pszenna
- Makaron z pszenicy twardej
- Chrupiąca przystawka
- Chleb
- Chleb focaccia
- Pizza
- Suchy chleb i bułka tarta

Z warzywami
- Sałatka z fasolki szparagowej
- Suchary friselle zwykłe lub z pomidorami
- Sałatka sezonowa
- Kluski ziemniaczane
- Przecier z warzyw
- Pinzimonio

Z mięsa
- Pulpeciki
- „Frytki” z kurczaka
- Pieczona kiełbasa

Z rybą
- Sardele i sardynki
- Rybne zawiniątka

Z jajkiem
- Nadziewane jajka na twardo
- Kruche ciasteczka

Z cukrem i czekoladą
- Polewy i dekoracje

Wokół stołu

Ogród warzywny na balkonie
W poszukiwaniu dzikich owoców
Piknik
Przyjęcie urodzinowe

Informacje uzupełniające
Elementarz dobrych manier
Sezonowe warzywa i owoce
Bezpieczeństwo w kuchni
Różne metody gotowania




Zobacz inne książki autora: Federica Buglioni

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.