sobota, 21 lipiec 2018 › Przejdź do portalu Sanctus.pl

KSIĘGARNIA KATOLICKA  SANCTUS +KSIĄŻKI +DEWOCJONALIA +MULTIMEDIA

Polonia Christiana nr 61 marzec-kwiecień 2018

Cena: 1200


 Czy proces rewolucyjny konsekwentnie trawiący naszą cywilizację mógł ominąć sferę kulinarną? Żadną miarą! Mamy dziś rewolucję na talerzu – z całym jej (nie)smakiem. I taki właśnie temat główny wydania – Rewolucja na talerzu – proponuje numer 61 magazynu „Polonia Christiana”. Autorzy tekstów biją na alarm – wspaniała, tradycyjna europejska sfera kulinarna ginie. Ale jeszcze czas ją ratować!
 
A jednak wokół rozchodzi się swąd postępu. Skąd on? – pyta Sławomir Skiba. Może z gwałtownego przyspieszenia tempa rewolucji, jakiego – zdaniem Krystiana Kratiuka – doświadczamy ostatnio szczególnie wyraźnie? Może z ducha Targowicy, jakiego wietrzy Łukasz Karpiel, albo z biurokratycznej zarazy, którą diagnozuje Tomasz Cukiernik? A może ze złowieszczej agendy zrównoważonego rozwoju, przed którą ostrzega Agnieszka Stelmach?
 
Nie ulegajmy jednak zwątpieniu, wszak jesteśmy po zwycięskiej stronie. Pokazuje to Jerzy Wolak w dość nietypowym dla naszego magazynu tekście, potwierdza Jacek Kowalski apoteozą Matki Polki, a ojciec Krzysztof Kukułka z iście franciszkańską radością ilustruje nasz triumf w Niebie!

Recenzje:

Spis treści:
 
Edytorial
Sławomir Skiba Tylko skąd ten swąd?
 
Kościół
Krystian Kratiuk Przyspieszenie
Marcin Austyn Wierność Chrystusowi! Świat czeka na głos Polski
Kościół jest duszą Kontrrewolucji Rozmowa z prof. Pliniem Corrêa de Oliveirą
Roberto de Mattei Niezmienna prawda o małżeństwie
 
Felietony
Piotr Doerre O pisaniu historii na nowo
Krystian Kratiuk Bilbord nad grobami
 
Świat
Agnieszka Stelmach W służbie zrównoważonego rozwoju
Jan Bereza Azja Centralna w centrum uwagi
 
Cywilizacja
Paweł Momro Rewolucja „F” i kultura instant
Bogna Białecka Gwałtowna hucpa w Ameryce
Jakub Majewski Zapomniane ideały uniwersytetu
Kinga Wenklar Szansa na normalne dzieciństwo
 
Ordo Iuris
Jerzy Kwaśniewski Grabarze Życia
 
POLSKA
Łukasz Karpiel Targowica znowu nadaje
Tomasz Cukiernik Biurokratyczna zaraza
Andrzej Pilipiuk Czy Polsce grozi nazizm?
Adam Kowalik Morska prowizorka

TEMAT NUMERU: rewolucja na talerzu
Sławomir Skiba Macie tu coś do jedzenia?
Benoit Bemelmans Dokąd zmierza europejska kuchnia?
Kuchnia to wielka sztuka Rozmowa z Arturem Wrońskim
Klaudyna Momro Przystanek ”Post”
 
Historia
Jerzy Wolak Akcja „Żeńka”
Grzegorz Kucharczyk Nauka z Brześcia

Credo
Krzysztof Kukułka OFM Conv Jak będzie w Niebie

Nasze dziedzictwo
Tomasz A. Żak O Wilku, który zabijał wrogów
Jacek Kowalski Czy Matka Polka istniała?
Michał Wojciechowski Biblijne spojrzenia na małżeństwo
Jan Gać Klejnot meksykańskiego baroku
 
Prawda, Dobro, Piękno 
Paulina Zgliniecka Pasja w muzyce
Jerzy Wolak Serce domu
Mateusz Ciupka Upadek śpiewaka rewolucji
 
Nowości wydawnicze
Leonard Przybysz Szczyt rzeczywistości
Krzyżowiec XX Wieku
Plinio Corrêa de Oliveira Pizza z „umiarkowanymi”

Opinie Klientów:

Dodaj swój komentarz:

Podaj wynik dodawania: 9 + 5= (zabezpieczenie antyspamowe)