Kategorie add

Nowe produkty

Nowe produkty

Receptury klasztorne Dla duszy i ciała

13574
40,00 zł
Brutto
Stan magazynowy: Tymczasowo niedostępne.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39,90 zł

Polecamy książkę:   Kuchnia klasztorna

Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans.

Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane potrawy, ale i na te najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boze Narodzenie i Wielkanoc.

Receptury klasztorne są w równiej mierze dla ciała, jak dla duszy. Jest to przede wszystkim wielka zasługa Jacka Kowalskiego, historyka sztuki, miłośnika kultury sarmackiej, pieśniarza i poety, ale także konesera staropolskiej kuchni i autora znakomitych programów telewizyjnych poświęconych kuchni klasztornej. To dzięki niemu i współpracującemu z nim ilustratorowi Piotrowi Łysakowskiemu powstała ta księga, która zachowuje piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane. Jest ona ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i ponętnymi ilustracjami, które pozwalają się wczuć w nastrój towarzyszący starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania a darów natury barw, smaków, aromatów... Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destylowało -
Wszystko w tej księdze ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zabrał, zrymował, spróbował - i przeżył.
Jacek KOWALSKI


A półprodukty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr ŁYSAKOWSKI
Przykładowe potrawy:

Z klasztornej piwniczki:
- Herbatówka
- Morelówka
- Likier kawowy bezbarwny
- Likier jarzębinowy
- Śliwowica

Z klasztornego rusztu:
- Sztukamięs exkomunijna
- Bitki Zakonu Braci Dobrzyńskich
- Cynaderki święcone
- Udziec honorowy
- Indyk nadziany po grunwaldzku

Z klasztornego więcierza:
- Śledzie pokutne
- Zupa po misjonarsku
- Uszka jezuickie
- Szczupak prałata
- Lin konwentualny

Z klasztornego pieca
- Baba rajska
- Pascha wielkanocna
- Placek s. Placydii
- Rogaliki tradycjonalistyczne
- Mazurek ostateczny

Z klasztornej spiżarni:
- Kompot ojców duchownych
- Morele moralne
- Konfitura brzytewna
- Jarzębina św. Anzelma
- Sok mistyczny

Opis

Format
168 x 240
Oprawa
twarda
Ilość stron
356

Zapytaj o produkt





pola oznaczone gwiazdką(*) są wymagane

 

Opinie

Dodaj opinię

Receptury klasztorne Dla duszy i ciała

Dodaj opinię