Szybki kontakt
-
ul. Wesoła 36
42-202 Częstochowa
Polska
Sanctus - 34 300 00 88
- kontakt@sanctus.com.pl
Eleonora Trojan - Domowy wyrób - grill
Grill nie jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, ale zakorzenił się w niej tak mocno, że przemilczanie i udawanie, że nie istnieje, nie ma sensu. Grill to również sposób na wspólną biesiadę, a przecież o to właśnie chodzi. Jeśli będziecie ambitni i nie zadowolicie się jedynie kiełbasą i chlebem, to przygotowanie rodzinnego barbecue sprawi Wam dużo radości i będzie okazją do wspólnej zabawy - przecież nie zawsze spożywanie jest najważniejsze w ucztowaniu.
Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jako doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnym, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe marynowane pieczenie wieprzowe, wołowe i cielęce podawane z wyjątkowymi sosami oraz z dodatkiem opiekanych warzyw. Znajdziecie tu również przepisy na: steki z tuńczyka, łososia, grillowane pstrągi, karasie, okonie (również morskie), płotki...
A kiedy już ospali z nadmiaru wrażeń zasiądziecie w cieniu, orzeźwi was aromat deserów: pieczonych jabłek, balsamicznych brzoskwiń, gruszek z musem malinowym, grillowanych ananasów z waniliowym sosem ricotta.
Grill to wspaniały pomysł na nudę, to zabawa jedzeniem. Proszę, potraktujcie mnie poważnie. Wiecie przecież, że nie jestem podlotkiem, więc skoro uległam fascynacji grillem, to nie bez powodu, w końcu niełatwo zawrócić w głowie starszej pani.
Biorąc do ręki moją kolejną książkę, wprowadźcie trochę odmiany w swoim jadłospisie, pamiętając, że grill to nie kiełbasa śląska i bułka. Znajdziecie tutaj informacje dotyczące rodzajów grilli, czasu pieczenia mięs i ich marynowania. OD wspaniałości eceptur na sosy, dipy, mieszanki przypraw - zakręci się w głowie niejednej doświadczonej kucharce.
Pozdrawiam i zapraszam już wkrótce na kolejne spotkania.
Eleonora Trojan
Zobacz wszystkie książki z serii Domowy wyrób
Rozdział dla pczątkujących
Jaki grill? Porady
Mieszanki przypraw, pasty
Marynaty i glazury
Wołowina i cielęcina
Baranina i jagnięcina
Wieprzowina
Drób
Ryby i owoce morza
Warzywa i sałatki
Pieczywo z grilla
Sosy, dipy, dresingi
Desery na ciepło
Alfabetyczny spis receptur
Przykładowe przepisy:
- Azerska baranina
- Baranina z bakłażanem
- Chutney z ananasa
- Dresing jalapeno
- Filet indyczy ziołowy
- Grillowana flądra w sosie bazyliowym
- Hamburger Sofia
- Jagnięcina marynowana
- Kebab z kurczaka
- Łosoś w sosie Dakar
- Marynata anyżowa
- Okonie z grilla
- Pasta czosnkowa
- Rostbef
- Sałatka irańska z kurczakiem
- Śliwkowy szaszłyk z karczku
- Tortillas
- Udziec jagnięcy z rożna z masłem cytrynowym
- Wołowina kolendrowa
- Ziemniaki pieczone i podwędzane
- Żeberka rumowe
Zobacz inne książki autora: Eleonora Trojan