Szybki kontakt
-
ul. Wesoła 36
42-202 Częstochowa
Polska
Sanctus - 34 300 00 88
- kontakt@sanctus.com.pl
Eleonora Trojan - Domowy wyrób - Spiżarniane przetwory
Moi drodzy, Spiżarniane przetwory to już kolejna książka, którą dla Was przygotowałam. Temat zbliża mnie do dawnych lat (w moim wieku takie wzruszenia nie są wskazane), kiedy to byłam jeszcze dzieckiem, a słodkości pochodzące ze spiżarni babci były wyjątkowe, pachnące i obdarzone niezapomnianym smakiem. Sentymentalna staruszka - powiecie, ale chcę Was prosić, byście zapewnili podobne wspomnienia Waszym dzieciom czy wnukom. Sklepowe propozycje są poprawne, jednak nie mogą równać się ze specjałami przygotowanymi w domu, z myślą o upodobaniach smakowych tych, którzy będą je jedli.
Smażąc konfitury, smakując dżemy i galaretki (tutaj wkracza do akcji moja ulubiona Galaretka poziomkowa z nutą czarnej porzeczki) wędruję myślą do lat dziecięcych, które kojarzą mi się z pachnącym sianem i ukwieconym sadem. Pamiętam "wiejskie cukierki": tj. mieszankę suszonych owoców: były to śliwki mirabelki bez skórki (prunelki), wiśnie, czereśnie i morele, zapakowane w drewniane pudełeczko wyłożone papierową serwetką. Chciałabym, aby wszystkie dzieci mogły jeść takie słodycze, dlatego proszę - zapewnijcie im takie niezapomniane smakowe wspomnienia. (...)
W mojej książce oprócz receptur na słodkości, znajdziecie również przepisy na marynaty, kiszonki i bardziej pikantne specjały. Korzystając ze sprawdzonych receptur, przygotujecie herbaty z suszonych malin, poziomek i kwiatu lipy (znakomite na zimową chandrę i przeziębienie), a także lecznicze nalewki, smaczne dżemy, praktyczne konserwy i aromatyczne marynaty. Spiżarniane przetwory proponują sprawdzone przepisy na zapasy zimowe - od klasycznych receptur na tradycyjne smakołyki po bardziej wyszukane, a nawet ekstrawaganckie frykasy. Jeśli chcecie się cieszyć smakiem lata, gdy za oknem pada śnieg, to nie mogliście trafić lepiej - razem z moją książką całą spiżarnię zapełnicie kolorowymi słoikami.
Eleonora Trojan
Agrest zielony smażony
Babciny dźem wiśniowy
Chipsy jabłkowe
Dżem rabarbarowy
Ekstrakt z dziewanny
Fasolka marynowana
Galaretka poziomkowa z nutą czarnej porzeczki
Jagodzianka lecznicza
Kapusta kiszona
Lawenda na reumatyzm
Marmolada jabłkowo- wiśniowa
Nalewka śliwkowa na rumie
Ogórki konserwowe
Pieczona gęś w słojach
Rydze solone
Smalec gęsi do chleba
Śliwki z nutą cynamonową
Trugle marynowane
Wyciąg z koniczyny
Zaprawa pomidorowa do sosów na zimę
Zobacz inne książki autora: Eleonora Trojan