Szybki kontakt
-
ul. Wesoła 36
42-202 Częstochowa
Polska
Sanctus - 34 300 00 88
- kontakt@sanctus.com.pl
Łukasz Grześkowiak - Ubooty na Morzu Śródziemnym 1943-1944. Zagłada
Alianckie lotnictwo pokrywało swym zasięgiem cały obszar Morza
Śródziemnego i było w stanie reagować błyskawicznie na obecność wrogich
okrętów podwodnych. Zastosowali zaskakującą Niemców taktykę zwaną
„Swamp”. Po wykryciu U-Boota przez samolot, zespół okrętów wojennych
utrzymywał U-Boota pod wodą tak długo, aż w końcu kończył mu się tlen na
pokładzie lub też baterie akumulatorów ulegały wyczerpaniu.
Oprócz
bezpośrednich ataków na okręty, alianci przeprowadzali także naloty na
ich bazy – co znacznie wydłużało okres naprawczy jednostek znajdujących
się w stoczni.
Pomimo trudności, niemieckie dowództwo do
końca wojny na Morzu Śródziemnym wysyłało tam kolejne U-Booty. Nie
odnosiły tam spektakularnych sukcesów jak zatopienie lotniskowców Eagle i
Ark Royal czy pancernika Barnham w latach 1941-42, ale nadal potrafiły
siać niemałe zagrożenie.
Okazało się wkrótce, że
niemieckie U-Booty nie są zdolne do powstrzymania alianckich inwazji. W
okresie 1943-44 przyszło im zmierzyć się z aż czterema: na Sycylii w
lipcu 1943, Salerno we wrześniu 1943, Anzio w styczniu 1944 oraz w
południowej Francji w sierpniu 1944 roku.
Ze wszystkich U-Bootów oddelegowanych na akwen Morza Śródziemnego w latach 1941-44 nie powrócił żaden…
W
książce opisano każde zatopienie lub trafienie alianckich jednostek
przez niemiecką U-Bootwaffe. Wyszczególniono także każde zniszczenie
U-Boota. Opisy ataków oparte są na źródłach National Archives and
Records Administration and the US Navy Department Library Naval History
& Heritage Command z siedzibą w Waszyngtonie, National British
Archives at Kew z siedzibą w Londynie oraz brytyjskie archiwa BBC.
Najważniejszymi dokumentami podczas pisania tej książki były dzienniki
pokładowe zarówno niemieckie, jak i alianckie, raporty
śródziemnomorskiego FdU oraz raporty sporządzone na podstawie
przesłuchań niemieckich załóg, które dostały się do niewoli.
Zobacz także